Hoger scoren in Google met interne links; kan dat? Interne links gebruiken is waarschijnlijk de meest onderschatte SEO-strategie die er is. Google vindt het namelijk heel belangrijk dat websites ‘sociaal’ zijn en een goede navigatie bevatten. Door interne links te gebruiken, help je jouw bezoekers om de juiste informatie te vinden. Daarnaast help je Google ook nog eens, win-win dus! In deze blog leg ik uit wat interne links zijn én hoe je ze gebruikt om hoger te scoren in Google.
Wat zijn interne links en hoe werkt het?
Interne links zijn koppelingen die de gebruiker van de ene naar de andere pagina verwijst in dezelfde website.
Het is een link, gekoppeld aan een aanklikbaar woord. Zodra je erop klikt wordt je verwezen naar een andere pagina binnen dezelfde website. Als je een link maakt die niet verwijst naar een andere website, spreken we van een externe link. In deze blog heb ik het specifiek over interne links (dus woorden die aanklikbaar zijn én verwijzen naar een pagina binnen jouw eigen website).
Bijvoorbeeld: stel dat ik nu schrijf over webteksten. Dan zou ik het woord ‘webteksten’ kunnen verwijzen naar mijn pagina over webteksten. Als er dan iemand op dat woord klikt worden zij automatisch doorverwezen de betreffende pagina. Snap je het nog?
Interne links zijn erg belangrijk en zijn goed voor meerdere dingen zoals:
- Interne links helpen zoekmachines (zoals google) om nieuwe pagina’s op jouw website te vinden. Als je interne links gebruikt, heb je dus meer raakvlakken waarop mensen jouw website kunnen vinden. Hoe meer raakvlakken, hoe hoger je positie in Google!
- De interne links zorgen er ook voor dat zoekmachines snappen waar de pagina’s op jouw website op gefocust zijn. Dit komt omdat zoekmachines naar meer tekst kijken als er een interne link wordt gebruikt.
- Tot slot maken interne links het een stuk makkelijker voor de gebruiker om te navigeren op jouw website. Zo vinden ze sneller waar ze naar op zoek zijn, dit draait eigenlijk allemaal om ‘sociaal zijn’. Je helpt jouw bezoekers én je helpt Google!
Tips om interne links toe te voegen
Wil jij zelf aan de slag om interne links aan je website toe te voegen? Goed idee!
Als eerste moet je inloggen op het platform van jouw website. Ga eens kritisch naar je eigen website kijken en kijk of je pagina’s en blogs naar elkaar kunt linken. Let op, doe dit alleen als het ook echt iets van waarde toevoegt aan de tekst of het artikel. Door het betreffende woord te selecteren, kun je gemakkelijk een link toevoegen.
Hierbij heb ik ook nog een aantal tips om de interne links te optimaliseren en een overzichtelijke interne koppelingsstructuur te ontwikkelen.
Tips om interne links toe te voegen:
- De plaats van de interne link: als je een interne link toevoegt aan je header, hoofdinhoud, zijbalken of voetnoten geef je meer autoriteit aan de gekoppelde pagina. Hierbij is het altijd nog het belangrijkst dat een link wel relevant is.
- De hoeveelheid links: probeer niet té veel koppelingen toe te voegen, want dat kan ook weer tegen je gaan werken. Plaats dus alleen de nodige koppelingen. Ga geen links plaatsen omdat je denkt dat het per se moet.
- Geschikte titel voor de koppeling: gebruik een gepaste titel bij de koppeling, want dat is de tekst waar zoekmachines jouw pagina vinden. Gebruik ook een opvallend woord, zodat mensen geprikkeld worden om erop te klikken.
- Laat de link niet openen in een nieuwe pagina: natuurlijk wil je bezoekers niet kwijtraken als ze op een link drukken. Let goed op dat een link opent op dezelfde pagina. Gebruik je een externe link: dan is het wél verstandig om de link in een nieuw tabblad te laten openen. Anders ben je de bezoekers kwijt, want je navigeert ze immers naar een andere website.
Samenvatting
Als je met SEO aan de slag wilt, is het verstandig om te beginnen met het optimaliseren van de webteksten. Door interne links toe te voegen help je niet alleen Google om jouw pagina’s goed te vinden, ook help je jouw websitebezoekers om gemakkelijk te navigeren door je website. Onthoud dat interne links alleen nuttig zijn als het iets toevoegt om de bezoekers te helpen.
Wil jij ook meer leren over SEO of interne links? Doe dan mee met de Teksttoppers Academie, waarin je alles leert over het schrijven van goede SEO-teksten!